ul. ks. Piotra Skargi 10, Grójec |
Produkty
|
Dozwolone
|
Przeciwwskazane
|
Napoje
|
woda przegotowana, herbata, kawa zbożowa bez cukru, soki warzywne, napoje z kwaśnego mleka i warzyw bez cukru, napoje i soki "light" | wszystkie napoje słodzone cukrem, soki owocowe słodzone cukrem, lemoniada |
Pieczywo
|
chleb pełnoziarnisty, chleb razowy graham, chrupki | wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, ciasta kruche, biszkopt z cukrem |
Dodatki do pieczywa
|
chude wędliny, drobiowe, ryby morskie, chude i średnio tłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, ser twarogowy, serek homogenizowany | tłuste wędliny, kiszka, konserwy pasztetowe, konserwy mięsne, miód, dżemy, marmolady, tłuste sery podpuszczkowe, ser twarogowy tłusty, sery topione |
Zupy
|
jarzynowe czyste np. pomidorowa, kalafiorowa, krupnik, rosół jarski | zupy na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażkami, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem |
Dodatki do zup
|
ryż, kasza, grzanki, makaron nitki, lane ciasto na białku | duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, grochu, fasoli, kluski franc. |
Mięso
|
chude - cielęce, wołowina, królik, kurczak, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, duszone bez tłuszczu | tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste ryby (węgorz, łosoś - smażone, pieczone w tradycyjny sposób) |
Potrawy półmięsne i bezmięsne
|
budynie z mięsa i warzyw, warzywa faszerowane mięsem | potrawy z dodatkiem cukru, np. knedle, naleśniki, pierogi z cukrem |
Sosy
|
na wywarach z warzyw, np. koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy, chrzanowy, mleczny | zawiesiste, tłuste, słodkie |
Warzywa
|
wszystkie (w tym niektóre w umiarkowanych ilościach np. groch, fasola, groszek zielony, kukurydza) | stare surówki i gotowane warzywa z dodatkiem dużej ilości majonezu, galaretki ze śmietaną i cukrem |
Owoce
|
kompoty, kisiele, galaretki słodzone słodzikiem, owoce z serkiem homogenizowanym, jabłka pieczona z pianą | wszystkie desery z cukrem, miodem, kremy, leguminy wszystkie z dużą zawartością cukru (pączki, faworki, ciasta, torty, czekolada, chałwa itp.) |
Przyprawy
|
łagodne np. koperek, zielona pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, kwasek cytrynowy | bardzo ostre: pieprz, papryka ostra, ocet, musztarda, chili |
© 2024 IG-tech