ul. ks. Piotra Skargi 10, Grójec |
Produkty
|
Dozwolone
|
Przeciwwskazane
|
Produkty półmięsne
|
budynie z mięsa, kasz, warzyw z drobnego makaronu | zapiekanki |
Potrawy z drobiu
|
drób gotowany, pieczony w pergaminie, budynie, potrawki | smażone, pieczone w zwykły sposób |
Potrawy z ryb
|
ryby z wody, pulpety, budynie | ryby smażone, panierowane |
Potrawy z warzyw
|
warzywa gotowane, przetarte, podprawione zawiesinami lub oproszone mąką, soki surowe lub gotowane | surówki, warzywa gotowane nierozdrobnione |
Potrawy z mąki
|
zarabiane w misce, lane ciasto, kluski biszkoptowe, pierogi, leniwe oraz zarabiane na stolnicy; makaron nitki | ciasta zarabiane na stolnicy, smażone, kluski kładzione, francuskie, naleśniki, krokiety |
Sosy
|
warzywne, owocowe, mleczne podprawiane zawiesinami | tłuste, zasmażane na tłustych rosołach, pikantne |
Napoje
|
słaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko zbierane, soki warzywne i owocowe | mocna herbata, kawa prawdziwa, napoje gazowane oraz wszelkie zimne płyny, napoje alkoholowe |
Pieczywo
|
chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, sucharki, biszkopty, chleb lecytynowy | graham, chleb żytni |
Dodatki do pieczywa
|
niewielka ilość masła, marmolada, dżem bez pestek, miód, chudy twaróg, mięso gotowane, polędwica, szynka, ewentualnie parówki w ograniczonych ilościach | sery dojrzewające, topione, tłuste, kwaśne, pozostałe wędliny, konserwy, dżemy z pestkami |
Zupy
|
warzywne i owocowe przecierane, krupniki, mleczne zupy podprawione zawiesinami, łagodne | na tłustych rosołach, grzybowe, zasmażane, warzywne nieprzecierane |
Dodatki do zup
|
grzanki, bułka, kasza, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron nitki, ziemniaki puree | grube makarony, łazanki, kluski kładzione, francuskie, groszek ptysiowy |
Potrawy z mięsa
|
mięso gotowane, pulpety, pieczeń w pergaminie, potrawki | mięsa smażone, pieczone w zwykły sposób |
© 2024 IG-tech