ul. ks. Piotra Skargi 10, Grójec |
Produkty
|
Dozwolone
|
Przeciwwskazane
|
Produkty zbożowe
|
pieczywo jasne i czerstwe, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, ryż, drobne makarony | pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony |
Mleko i produkty mleczne
|
mleko słodkie, i zsiadłe, biały ser, twaróg zwykły i homogenizowany | przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione |
Jaja
|
gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów | gotowane na twardo i sadzone |
Mięso, wędliny, ryby
|
mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczaki; ryby: dorsz, leszcz, płastuga, sola, szczupak, sandacz; wędliny: chuda szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wieprzowina lub wołowina (czasami zezwala się na parówki) | mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki; ryby: węgorz, pałasz, halibut; tłuste wędliny, produtky mięsne i ryby wędzone; mięsa peklowane |
Tłuszcze
|
mało: słodka śmietana, oleje roślinne: sojowy, słonecznikowy | smietana, smalec, słonina, boczek, łój barani i wołowy, ceres, margaryna, olej rzepakowy |
Ziemniaki
|
gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree | frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane |
Warzywa
|
warzywa z wody, oproszone mąką, z dodatkiem świeżego masła - bez zasmażek na surowo; zielona sałata, pomidory bez skórki, marchew, buraki, kwiat kalafiora, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa | kapusta, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew, rzodkiewki; warzywa z zasmażkami konserwowane octem |
Owoce
|
owoce dobrze dojrzałe, bez skórki i pestek; jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny i porzeczki w formie przecieru lub soku | wszystkie owoce niedojrzałe; gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy |
Suche strączkowe
|
wszystkie są zabronione; groch, fasola, bób, soczewica | |
Cukier i słodycze
|
cukier, miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe z dodatkiem cukru - kompoty, galaretki | chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy |
Przyprawy
|
tylko łagodne w ograniczonych ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, kminek, wanilia, cynamon | ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju pikle |
Zupy
|
kleiki, krupnik z dozwolonych kasz, zupy mleczne, przetarte zupy owocowe, zupy warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy jarzynowe z dowolnych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy na wywarach mięsnych, zupy zaciągane żółtkiem lub z dodatkiem świeżego masła | kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, zupy zaprawiane zasmażkami |
Potrawy mięsne i rybne
|
gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażenia, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie | smażone, duszone, pieczone |
Potrawy z mąki i kasz
|
kasze gotowane na sypko lub rozklejone, płatki owsiane przetarte, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, leniwe, pierogi z małym dodatkiem mąki | smażone-oładki, kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki |
Sosy
|
o smaku łagodnym, zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance; koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, sosy owocowe ze słodką śmietanką, majonez tylko domowy, świeżo przygotowane z dozwolonych olejów roślinnych z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy) | ostre, na zasmażkach, sosy na mocnych wywarach mięsnych |
Desery
|
kompoty, kisiele, galaretki - z owoców dozwolonych; kisiele, kremy - z mleka; owoce w galaretce lub w kremie, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe | torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta np. francuskie, piaskowe, kruche |
Napoje
|
herbata, kawa - jeżeli nie ma przeciwwskazań, mleko, napoje owocowe, soki warzywne | mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe |
© 2024 IG-tech